Receptia casei

Receptia constituie o parte componenta a sistemului calitatii in constructii si este actul prin care dvs. acceptati si preluati casa cu sau fara rezerve si va mutati in ea.

Priviti receptia ca o activitate care va ofera o ultima ocazie de a mai indrepta ceva, de a verifica daca lucrarile sunt conform proiectului, daca s-au executat finisajele pe gustul dvs., daca instalatiile sunt functionale etc. 

Daca doriti sa va documentati in plus, consultati RegulamentuI 273/1994 care contine toate prevederile referitoare la receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora.

Urmarirea lucrarilor pe faze de executie

Fiti prevazator! Pentru a fi sigur ca lucrarea a fost executata conform proiectului si dorintelor dvs., urmariti-i pe faze, personal sau prin diriginte, verificand:

• cotele de amplasare;

• terenul de fundatie (impreuna cu proiectantul si geotehnicianul);

• executarea fundatiei

• armaturile inainte de turnare (impreuna cu inginerul de rezistenta si seful de santier);

• hidroizolatiile fundatiei (impreuna cu dirigintele de santier);

• hidroizolatiile la terase (proba de inundare a acoperisului);

• executarea  tencuielilor, planeitatea peretilor, linia colturilor;

• asezarea gresiei si faiantei, imbinari,chituiri;

• asezarea lufturilor de la bai, bucatarii, ferestre;

• faceti probe la rece si la cald pentru instalatiile sanitare si termice;

• verificati etanseitatea pe traseu a instalatiei de gaze;

• verificati modul de racordare la retelele edilitare (alimentare cu apa, canalizare, gaze, telefonie) prin efectuarea de probe;

• suprafetele lacuite - parchet, usi;

•jgheaburile pentru colectarea apei de pe acoperis, daca au panta necesara.

In general, notati tot ceea ce va deranjeaza si va atrage atentia.

Verificarile de mai sus sunt efectuate pentru dvs. de catre dirigintele de santier. in cazul in care vreti sa verificati dvs., consultati in prealabil ,,Normativul privind receptia lucrarilor de constructii si instalatiile aferente" (C56/1985).

Atentie! Este posibil ca anumite lucrari care nu sunt in regula, sa vi se prezinte intr-o imagine favorabila, gratie unui limbaj tehnic si puterii de convingere a executantului. Puteti fi “imbrobodit"fara sa aveti replica, la argumente vi se aduc contraargumente bine ,,fundamentate tehnic".

Este o situatie in care va recomandam sa nu va lasati impresionat. Consultati-va si cu aiti executanti, aflati mai multe pareri si fiti ferm in luarea deciziilor.

Receptia preliminara (la terminarea lucrarilor)

In maximum 15 zile din momentui in care executantul v-a anuntat ca a terminat lucrarile, incepeti receptia la terminarea lucrarilor in prezenta unei comisii formata din dvs. si un reprezentant al administratiei publice locale. La aceasta receptie invitati sa participe:

• arhitectul, inginerii pentru instalatiile termice, sanitare, electrice - ca reprezentanti ai proiectantului;

• seful de santier- ca reprezentant al executantului.

Incheiati un proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor semnat de toti membrii comisiei. Mentionati toate defectiunile/ neconformitatile! Din acest moment incepe perioada de garantie a lucrarilor, timp in care acestea se vor remedia gratuit. Beneficiati de aceasta garantie numai daca ati lucrat cu o firma autorizata care, in mod normal si legal, va asigura totui pe baza unui contract.

Daca ati lucrat cu o echipa de mesteri (lucratori ,,la negru"), va recomandam sa faceti platile la finalul lucrarii dupa receptie si mai ales, dupa ce remedierile au fost facute. Riscati altfel sa fiti lasat balta cu toate lucrarile/remedierile si sa fiti nevoit sa cautati alti mesteri - ceea ce ar inseamna costuri suplimentare.

Receptia finala (la expirarea perioadei de garantie)

 

Cu cel mult 15 zile dupa expirarea perioadei de garantie (care este prevazuta in contractul cu executantul), trebuie sa convocati din nou comisia de receptie pentru receptia finala a lucrarilor. Comisia are aceeasi componenta cu cea de la receptia la terminarea lucrarilor si aceiasi invitati.

Incheiati un proces verbal de receptie finala.

Prin acest document, executantul certifica faptul ca si-a indeplinit toate prevederile contractului (daca exista) si ale documentatiei de executie. Acest proces verbal este actul final semnat cu executantul (firma constructoare).

Daca mai sunt remedieri de facut, acestea se vor face pana la semnarea acestui act final.

Din momentul semnarii procesului verbal de receptie, perioada de garantie a lucrarii a expirat. Exceptie fac garantiile pentru viciile ascunse ale structurii de rezistenta (goluri, armaturi neinglobate).

Daca executati receptii pe faze de executie, atunci structura de rezistenta este verificata inca de la inceput (cand nu este acoperita cu tencuiala), atat de dirigintele de santier cat si de inginerii de rezistenta. in plus, aveti condica de betoane care este o imagine clara a corectitudinii executiei amestecurilor pentru structura de rezistenta.